GROU - Wandelen bij zonsopkomst, vanuit het donker naar het licht. Een moment om stil te staan bij de mensen die zijn overleden door zelfdoding, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door zelfdoding is geraakt. Tijdens de Walk into the Light in Grou liepen dinsdag ruim 75 mensen tijdens Wereld Suïcide Preventie Dag in alle vroegte vier kilometer in stilte.
Voor en na de wandeling werd door verschillende mensen gesproken. Onder hen Jessica Marinus, werkzaam als ervaringsdeskundige bij GGZ Friesland. "Achter het onderwerp suïcide zit enorm veel eenzaamheid. Eenzaamheid voor de mensen die er mee worstelen, eenzaamheid voor naasten en eenzaamheid voor hen die iemand verloren zijn door suïcide. Tegelijkertijd bestaat er een soort onzichtbare verbinding tussen alle mensen die hier mee worstelen. Deze wandeling wil juist die verbinding zichtbaar maken. Wij zien jou en vanuit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk dat is!"
Arron Bell, bestuurder van GGZ Friesland, ondersteunt het belang van initiatieven als de Walk into the Light. "Suïcidepreventie is van ons allemaal en niemand kan het alleen. Vorig jaar waren er gemiddeld vijf zelfdodingen per dag en iedere zelfdoding heeft een enorme impact op de gezinnen, families, vrienden, collega's en andere naasten. Gezamenlijke initiatieven om zelfdoding te voorkomen zijn daarom ook zo belangrijk."
Wethouder Nathalie Kramers van de gemeente Leeuwarden onthulde na de wandeling het eerste openbare bankje in Grou vanuit de '1K Z13 J3'-campagne van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het bankje is voorzien van een plaquette met een QR-code en de tekst 'Een goed gesprek begint met iemand écht zien'. Kramers: "Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Terwijl een gesprek juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Praten helpt!"
Lineke Kleefstra, directeur Publieke Gezondheid GGD Fryslân, benadrukte dat preventie niet voor iedereen hetzelfde is. Verschillende mensen hebben verschillende behoeften. "Het is een teken van kracht om te erkennen dat je hulp nodig hebt en hulp zoekt. Laten we zorgen voor een omgeving waarin mensen zich veilig voelen om hulp te zoeken en waar preventie van mentale gezondheidsproblemen aansluit op de specifieke behoeften van mensen.".
Marrit Jellema, stadsdichter gemeente Leeuwarden, maakte speciaal voor de Walk into the Light een gedicht met de titel 'Ik weet nog hoe het voelde'.
Walk into the Light is een initiatief van Stichting Suïcide Preventie Centrum en wordt door heel Nederland georganiseerd. In Friesland organiseren Gemeente Leeuwarden, GGD Fryslân, Stjoer en GGZ Friesland de Walk into the Light.