Woninginbraak op Yn ‘e Lijte
GRIU - Tussen donderdag 17.30 uur en vrijdagmorgen 03.00 uur is ingebroken in een woning op Yn ‘e Lijte in Grou. Er zijn o.a. een TV, twee laptops en twee buitenboordmotoren gestolen. De eigenaar heeft aangifte gedaan.
GRIU - Tussen donderdag 17.30 uur en vrijdagmorgen 03.00 uur is ingebroken in een woning op Yn ‘e Lijte in Grou. Er zijn o.a. een TV, twee laptops en twee buitenboordmotoren gestolen. De eigenaar heeft aangifte gedaan.
GROU - Bouwbedrijven zijn druk met bouwwerkzaamheden rond de Hellingshaven. Hier worden 11 vrijstaande woningen gerealiseerd. Daarnaast is Leemburg Waterbouw uit Terherne begonnen met het plaatsen van de walbeschoeiïng langs de vaart die de Minne Finne doorsnijdt. Voor beide werkzaamheden waren de weersomstandigheden vandaag ideaal.
Op de foto de bouw van een woning gelegen aan de kop van de haven. De woning wordt gebouwd in opdracht van een Grouster ondernemer. Tevens laten nóg drie prominente Grouster ondernemers een woning bouwen aan de Hellingshaven. Deze kavels zijn overigens niet goedkoop, met prijzen van € 270.000,- tot € 375.000.- (kosten koper).
GROU - Op het donderdagmorgen gehouden 7e Ondernemersontbijt van BusinessClub Grou (BCG) werd de intentieverklaring voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ondertekend. Dit is een samenwerking van de BCG met de Gemeente Leeuwarden, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Politie en Brandweer om overlast, agressie, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. Onder begeleiding van een gratis KVO-adviseur worden de veiligheidsproblemen in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen. De Grouster ondernemers krijgen daarvoor binnenkort een enquete. Ook komt er een schouw en worden de cijfers van o.m. politie en brandweer bestudeerd. De uiteindelijke beloning is een keurmerk voor het hele winkelgebied of bedrijventerrein gedurende 3 jaar. Dit als duidelijk signaal naar werknemers en bezoekers, maar ook naar mensen met minder goede bedoelingen. >>
GROU - Aannemer Jansma Drachten B.V. start eind deze maand, begin maart, met het vervangen van de riolering in de Drachtsterweg, 2e Oosterveldstraat en Noorderdwarsstraat. De gemeente heeft het werk aan Jansma gegund omdat dit bedrijf materieel en materialen (rioolbuizen etc.) over water gaat aanvoeren. Jansma laat het benodigde materiaal bezorgen op het voormalige terrein van Halbertsma Pallets aan de J.W. de Visserwei. Zodra het nodig is, brengt baggerbedrijf Van der Meulen uit Woudsend de spullen over het water naar de Hellingshaven, waar het gelost wordt. Deze werkwijze beperkt overlast van zwaar verkeer in Grou.
Volgens directeur Piet Heslinga van Jansma Drachten kan niet alle overlast worden voorkomen. "In veel gevallen moeten we tot maximaal één meter in tuinen werken. Aan de ene kant is dit nodig voor een goede fundering van de nieuw aan te leggen weg, die moet breder in de ondergrond dan nu het geval is. Aan de andere kant is dit nodig om veilig en goed te kunnen werken én om de woningen te voet bereikbaar te houden. Dit is helaas één van de nadelen van het werken in smalle straten." Nadat de riolering vervangen is, worden alle tuinen en opritten in oorspronkelijke staat teruggebracht.
GROU - Dinsdag (12 februari) beginnen de werkzaamheden aan de rotonde op de kruising Stationsweg/Oedsmawei. Het middeneiland van de rotonde wordt helemaal vernieuwd. De rotonde is voor de opening van het watersportseizoen klaar. Dan is deze opgeknapt met nieuwe trottoirbanden en bestrating. Als de weersomstandigheden meezitten, is dan ook de beplanting vernieuwd. Het verkeer kan tijdens deze werkzaamheden gebruik blijven maken van de weg.
Midden op de rotonde komt kunstwerk 'Foar de wyn', een gestileerd zeiljacht van Cortenstaal. Om deze te plaatsen wordt de rotonde twee keer deels afgesloten. De afslag vanaf de rotonde naar Tjallinga is dan gestremd. Dit gebeurt op zondag 3 maart en zondag 17 maart tussen 7.00 en 12.00 uur. Het verkeer wordt geregeld met verkeersregelaars en de omleiding staat met borden aangegeven.
GROU - De boerderij op Goatum 1 waar Thom de Groot voorheen boerde, is een bouwval geworden. Vorige week stortte er voor het eerst een deel van het dak van het bedrijfsgedeelte in, in de stormachtige nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag volgde het tweede. Men kan er nu volledig doorheen kijken.
De Groot (67) stopte enkele jaren geleden noodgedwongen met 'buorkjen'. Vorig jaar werd de boerderij met de huiskavel van 3,5 hectare verkocht. De 25 hectare pachtgrond volgt spoedig. Dat weiland heeft grote natuurwaarde, zo vindt Fûgelwacht Grou. De familie De Groot boerde generaties lang op biologisch-dynamisch wijze. Op het land kwam geen kunstmest en bij het maaien hield men rekening met flora en fauna. En omdat de waterstand hoog werd gehouden, konden vogels volop voedsel vinden. Er was sprake van grote biodiversiteit.
Het bestuur van de Fûgelwacht heeft zich het afgelopen jaar ingespannen de natuurwaarden van het land te behouden. Men vroeg gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) geld beschikbaar te stellen om het land aan te kopen. Door er 'natuurinclusief' te boeren kunnen de natuurwaarden veilig worden gesteld. Het bestuur van Fûgelwacht Grou is teleurgesteld in de opstelling van de provincie, want deze reageerde negatief. Volgens hen heeft de provincie voor zulke aankopen voldoende geld, maar houdt men de hand op de knip. En het speciaal opgerichte fonds van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) voor aankoop van waardevolle weidegebieden is leeg en It Fryske Gea heeft wel geld voor aankoop, maar heeft andere prioriteiten. "Een waardevol weidevogelgebied lijkt ten onder te gaan aan onwil en onmacht", aldus het Fûgelwacht-bestuur. Dat blijft er bij de instanties op aandringen de natuurlijke waarden van het betreffende weiland te herstellen en te behouden.
GROU - In samenwerking met Rudi Boon van Clear Image maakte De Grouster weer een 'fleuriche' Sint Pitervideo. Klik op het driehoekje om deze te bekijken.